Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Springer Ferenc

 Springer Ferenc (Pest1863október 15. – Budapest1920október 29.): a magyar labdarúgás szervezője, ügyvéd, politikus a Ferencvárosi Torna Club első elnöke. Unokája Mensáros László színész, dr. Springer Ferenc a Velencei-tavi Intéző Bizottság főtitkára és Dr. Springer Miklós ügyvéd, Ferencváros díszpolgára.

Élete[szerkesztés]

Miután befejezte a jogi tanulmányait 1896-ban megszerezte az ügyvédi oklevelet, ügyvédi irodát nyitott Budapesten.1893-ban országgyűlési képviselővé választották Budapesten, az alkotmánypárt szineiben. A Ferencvárosi Torna Club (FTC) első elnöke. Szerepe volt az Üllői úti sporttelepének létrehozásában és a Magyar Labdarúgó-szövetségmegalakításában is.

dr. Springer Ferenc 1920október 29-én hunyt el , az FTC alapító elnökét ezrek kísértek el utolsó útjára. 1922.szeptember 24-én az Üllői úti pályán a hálás szurkolók ünnepséget tartottak, ekkor avatták fel a klubalapító elnök emlékére készíttetett szobrot, Mátray Lajos alkotását. A "Springer szobor" mind a mai napig ott áll az Üllői úti stadionban szemben a labdarúgó játéktérrel. 1977-ben helyreállították a fatörzsre támaszkodó férfi atléta alakját formázó emlékművet.

Dr. Springer Ferenc elnököt a B-közép tagjai ajándékozták meg ezzel az emlékplakettel

A Fradi-játékosok zománcozott kis jelvényt viseltek, mely öt zöld és négy fehér csíkot ábrázolt. Ez az ábra a mai napig a IX. kerületre utal, a Ferencvárost szimbolizálja. A címer alján lévő zöld pajzsban három egymáshoz fordított E betűt helyeztek el, ami mindmáig a klub jelmondatát testesíti meg: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

A labdarúgó szakosztálynak külön címere is létezik. 1928-ban, a profizmus kezdeti éveiben Manno Miltiades tervei alapján készült. A jelvény fő alakja egy bronz sas, ami karmai között egy futball-labdát szorongat. A futball-labda körül zöld-fehér színekkel pajzs látható, benne FERENCVÁROS felirat, arany vagy zöld betűkkel.